Nyheter

 • 25 oktober 2023Över 6 000 nyckeltal från kommuner och regioner på Sveriges dataportal

  Nyckeltal från databasen Kolada innehåller bland annat data från analyser, prognoser, jämförelser och utveckling av digitala tjänster från en stor del av Sveriges alla kommuner och regioner. Att dessa data nu finns tillgängliga på Sveriges dataportal skapar nya möjligheter för innovativ användning av nyckeltalen.

 • 11 september 2023Forskningsdata berikar Sveriges dataportal

  Nu finns det ännu mer data här på Sveriges dataportal. Forskningsdata från fyrtio organisationer finns tillgänglig för medborgare, organisationer och företag att hitta, utforska och använda sig av.

 • 13 juli 2023REST API-profilen är uppdaterad och förstärkt med ett nytt område om säkerhet

  REST API-profilen ger dig som offentlig aktör bättre förutsättningar för att på ett effektivt sätt dela och använda data genom API:er. Nu är profilen uppdaterad och har dessutom förstärkts med ytterligare ett område – säkerhet.

 • 21 juni 2023Offentliga aktörer ska lämna metadata om den data de publicerar

  Som offentlig aktör ska du lämna beskrivande information, så kallad metadata, om den data du publicerar för vidareutnyttjande till oss på Digg.

 • 4 april 2023Data från offentliga aktörer ska bli mer öppen och lättillgänglig

  Regeringen har beslutat att Sverige ska ansluta sig till Open Data Charter (ODC). Det är en internationell organisation som arbetar för att data från exempelvis myndigheter, kommuner och regioner ska bli mer öppna och lättillgängliga.

 • 21 februari 2023Digg lanserar dataambassadörsprogram för att stödja arbetet med öppna data

  Dataambassadörsprogrammet vänder sig till dig som arbetar med datadelning inom offentlig sektor. Syftet är att bättre förstå vad öppna data och datadelning innebär och hur du och din verksamhet kan komma igång att dela er data.

 • 1 december 2022Nu blir det lättare att visa din data i Dataportalen

  I november 2022 släppte SCB en ny version av PxWeb, PxWeb2022, med funktionalitet som gör det smidigt att leverera data till dataportal.se. PxWeb används för att sprida statistik i dynamiska tabeller på webben från antingen PX-filer eller en SQL-databas.

 • 14 november 2022Se den nya dataportalen växa fram

  Under hösten kommer vi göra en del förändringar här på Sveriges Dataportal. Bland annat kommer dataportalen få ett nytt utseende och flera nya funktioner. Allt för att främja tillgången och användningen av data i Sverige.

 • 11 juli 2022REST API-profil ökar kvaliteten på API:er

  REST API-profilen är framtagen för att ge offentliga aktörer bättre förutsättningar att på ett effektivt sätt dela och använda data genom API:er.

 • 29 juni 2022Nytt verktyg för att automatiskt skapa metadata

  Det ska vara enkelt för offentliga aktörer att dela data på Sveriges dataportal (dataportal.se). Därför lanserar DIGG ett verktyg som underlättar för utvecklare att beskriva sin organisations API:er vid publicering.

Sida 1 av 3