En kvinnas arm med en smart klocka.

Ny funktionalitet för att utforska API:er

Utvecklingen av nya digitala lösningar bygger till stor del på att det finns väldokumenterade och tillgängliga gränssnitt för utbyte av data, så kallade API:er. Sedan tidigare finns möjlighet att söka efter API:er på Sveriges dataportal (dataportal.se). DIGG lanserar nu en ny funktionalitet för utvecklare som på ett enkelt sätt vill utforska dessa gränssnitt närmare.

Enklare utforskning av API:er

Sveriges dataportal har en ny funktion för att enkelt utforska ett API. Den nya funktionaliteten stödjer gränssnitt som är beskrivna med OpenAPI-specifikationer (tidigare känd som Swagger), en slags öppen källkodsram för verktyg som använder API:er. Både utvecklingsteam hos utgivare av API:er och slutanvändare kan nu visualisera och interagera med dessa gränssnitt, utan att någon implementering behöver finnas på plats.

Så här använder du den nya funktionen

Funktionaliteten är tillgänglig för alla som söker data på Sveriges dataportal. När ett API har stöd för utforskning på Sveriges dataportal visas knappen ”Utforska API”. I utforskarläget kan du då direkt göra anrop till och utforska API:et. Ibland behöver vissa API:er låsas upp med en API-nyckel som tillhandahålls genom dess utgivare.

Idag stödjer ett urval av API:erna på dataportalen denna funktionalitet. Förhoppningen är att fler utgivare ska inspireras och uppmuntras till att dela gränssnitt med möjlighet till rikare utforskning.